Go to the first, previous, next, last section, table of contents.

Ordliste

Arbeidspartisjon
De fleste harddisker på AMIGA er delt opp i minst to regioner. En av disse partisjonene -- en arbeidspartisjon -- inneholder brukeravhengige data, som spesielle programmer, prosjekter laget av brukeren osv. Denne partisjonen kalles vanligvis `work:'.
Bug rapport
Større prosjekter inneholder vanligvis noen stygge feil som brukeren kan støte på en eller annen gang. I slike tilfeller ber vi om at brukeren sender inn en Bug rapport. Dette er en beskrivelse av feilen brukeren støtte på. Sjekk omstendighetene som var da feilen fremkom og skriv ned alt! Skriv også ned den nøyaktige versjonen av RDB-Salv du bruker og konfigurasjonen på datamaskinen din. Det viktigste er å skrive ned navnet og versjonen på enhetsdriveren du bruker. Hvis du bruker `scsi.device' kan du ganske enkelt skrive "version scsi.device full" i et Shell/CLI vindu og skrive opp utskriften.
Enhetsdriver
Enhver harddisk trenger en Enhetsdriver slik at den kan brukes av AMIGA på en systemvennlig måte. Denne driveren er blant annet ansvarlig for å lese data fra, og skrive data til harddisken. Enhetsdrivere har et navn som slutter på .device. For eksempel: scsi.device, gvpscsi.device, omniscsi.device, z3scsi.device, dracoscsi.device, osv.
Enhetsliste
Dette er en system-liste som opprettes i RAM. Listen inneholder alle enheter (f.eks `DF0:', `DH0:') såvel som volumer og tilordninger som systemet kjenner til. Denne listen inneholder all informasjonen som trengs for å sette opp enheter som f.eks `DF0:' og `DH0:'. Hvis RDB'en din og tilhørende partisjons-blokker har blitt ødelagt, men enheten fremdeles er satt opp (hvis du ikke har omstartet (1)) så kan du berge dine partisjonsdata med å søke enhetslisten etter de aktuelle enhetene.
Enhetsnavn
Enhetsnavn er navnet på en partisjon er synlig fra et prep programm. `DH0:' er et vanlig eksempel, mens `Workbench:' ikke er et enhetsnavn men et volumnavn.
Enhetsnummer
En bestemt harddisk identifiseres av et nummer eller enhetsnummer. Gyldige enhetsnumre er vanligvis fra 0 til 6 for SCSI enheter. Hvis du har en ekstern enhet kan den gjerne ha en bryter for å velge nummeret. Dette nummeret er vanligvis nummeret på enheten. Hvis du har spørsmål angående enhetsnummeret bør du konsultere manualen for harddisksystemet.
Floppydisk-bilde
Floppydisker og tilogmed partisjoner kan skrives som en fil ved at man "pakker ut" disken slik at filen inneholder alle blokkene fra den laveste (0) til den høyeste nummererte blokken på slutten. En slik fil kalles et Floppydisk-bilde. På et senere tidspunkt kan en slik fil skrives tilbake til en floppydisk med tilsvarende størrelse for å gi en eksakt kopi av den originale. Floppydisken har, i prinsippet, blitt kopiert. Dessverre kan ikke RDB-Salv alltid skille mellom data som representerer ekte partisjoner og data fra et Floppydisk-bilde som tidligere var lagret som en fil, da disse ofte kan se ut akkurat som en ekte partisjon. section Berge beskriver hvordanm man skal omgå problemer som oppstår i slike situasjoner.
Fremgangs-indikator
En fremgangs-indikator viser hvor langt (relativt sett) du har kommet i en operasjon. Dette vises som en stolpe-graf. Avogtil vil denne indikatoren bevege seg med en ujenv hastighet. Dette vil alltid forekomme når det ikke var mulig å prekalkulere hvor lang tid operasjonen ville ta.
Harddisk parametre
Det høyre panelet på section Berge-siden viser data inkludert harddisk parametre: Enhver harddisk har et gitt antall blokker som kan lagre data. Disse blokkene deles opp i Sylindre, Spor, Hoder og Sektorer. En sylinder består av et eller flere spor -- avhengig av antallet hoder (hvis det er to hoder vil hver sylinder bestå av to spor etc.). Et spor består igjen av flere sektorer. Det nøyaktige antallet sylindre, hoder og sektorer er ikke viktig akkurat nå. Det som er viktig er at sylindre×hoder×sektorer resulterer i et nummer som ikke overskrider det totale antallet med tilgjengelige blokker, og som tillater en divisjon/deling slik at alle partisjonene kan bli satt opp, da partisjonsgrenser kun kan spesifiseres pr. sylinder. Mesteparten av tiden vil det eksistere mere enn en gyldig kombinasjon av harddisk parametre. Så ikke bli overrasket når RDB-Salv viser verdier som du er sikker på er forskjellige fra de originale. Bare kontroller dem selv.
Installer skript
En enhetlig metode for å installere alle programvarepakker på AMIGA ble utviklet for å gjøre dette så enkelt som mulig. Enhver pakke inkluderer en enkel tekstfil -- installer skriptet --- som blir tolket av Installer programmet når installeringen starter for å gjøre installeringsprosessen så uavhengig som mulig, uavhengig av brukerens tidligere kunnskap.
Kaffepause
En kaffepause er den tiden det tar for et program å gjøre en bestemt oppgave i bakgrunnen. Som oftest er det ikke noen presis indikering på hvor lang denne tiden er. Noen ganger vil det ikke være lenge nok til å få en kjele til å koke, mens andre ganger vil du ha nok tid til å invitere noen naboer over for å dele den siste sladderen og noe kake. Jeg vil her benytte anledningen til å komme med en unnskyldning til de som kan ha blitt forledet til å tro at en enkelt kopp kaffe var nok, etter mine komentarer på Meeting Pearls III. Selvsagt mente jeg en bøtte kaffe. :-)
Katastrofe
En katastrofe er den største tenkelige ulykke. I sammenheng med RDB-Salv vil dette bety ødeleggelsen av RDB'en og tilhørende partisjons-blokker. En slik katastrofe betyr vanligvis komplett tap av data på harddisken.
Meeting Pearls
Du har aldri hørt om Meeting Pearls? Det må rettes opp på med en gang! Meeting Pearls er Tysklands mest populære CD-ROM serie for AMIGA samtidig som det er et ekstremt godt kjøp da de som lager den ikke krever betaling for sitt arbeide (2), slik at kun direkte produksjonskostnader og distribusjonskostnader må betales.. Hvis du har en CD-ROM enhet så er denne vel verdt en nærmere titt.
Oppsettliste
I prinsippet inneholder en oppsettliste de samme dataene som partisjons-blokker. Den vesentlige forskjellen er at oppsettlisten (Mountlist) er filer som vanligvis ligger i `DEVS:' katalogen og som dermed er tilgjengelige for brukeren. Partisjons-blokker på den annen side er vanskelige å aksessere for den vanlige brukeren. En oppsettliste kan inneholde data om flere partisjoner.
Partisjon
De fleste harddisker er inndelt i flere regioner (kalt partisjoner), med navn som `DH0:', `wb_2.x:', `work:' osv. Noen ganger eksisterer kun et enkelt slikt område. En partisjon kan kun settes opp hvis dens nøyaktige lokasjon er kjent. Denne informasjonen kan mistes når en katastrofe skjer. Heldigvis er RDB-Salv i stand til å rekalkulere denne informasjonen i nesten alle tilfeller, slik at data kan berges.
Partisjonsblokker
En slik blokk er plassert i begynnelsen på harddisken for (nesten) alle partisjoner. Den inneholder all informasjonen som trengs for å sette opp partisjonen, f.eks den nøyaktige plasseringen til selve partisjonen. Når denne informasjonen blir ødelagt kan RDB-Salv brukes til å beregne disse dataene.
Partisjonsdata
Nesten anhver partisjon har en partisjons-blokk som beskriver hvordan partisjonen skal settes opp. Den informasjonen som ligger i partisjons-blokkene kalles partisjons-data. Oppsettlister inneholder forresten partisjons-data.
Partitionsgrenser
De fleste harddisker er delt inn i regioner som beskrevet under partisjon. Grensen mellom partisjonene er kalt partisjonsgrenser.
Prep programm
Prep programm blir brukt for å dele harddisker inn i regions. Velkjente prep programmer er HDToolBox, FaaastPrep, ExpertPrep og RD-Prep.
Program ikon
Mange programmer har et ikon -- et lite symbol som du kan klikke på når det vises på Workbench. Ikoner som hører til programmer kalles programm ikoner. Mere informasjon om dette emnet kan finnes i din Workbench manual.
Pseudo-partisjon
En partisjon som ikke vanligvis kan sees i HDToolBox eller andre prep programmer.
RDB Data
RDB data inkluderer ikke bare de dataene som ligger i RDB, men også i de tilhørende blokkene, som f.eks partisjons-blokker.
Region
Se Partisjon.
RigidDiskBlock
RDB
RDSK
En RDB er en enkelt blokk som ligger et eller annet sted innen de første 16 blokkene på harddisken, og som inneholder informasjon om harddisken. Den inneholder, blant annet, lokasjonen til partisjons-blokkene. I motsetning til vanlig bruk så er RDB, RDSK eller RigidDiskBlock alltid kun en blokk, og inkluderer dermed ikke partisjonerings og andre styringsblokker.
Styringsblokker
Dette er blokker som f.eks partisjonsblokker blir referert til i forbindelse med RDB'en. En språklig forkortelse som å referere til disse som RDB'er er, strengt tatt, galt. RDB består av en enkelt blokk -- styringsblokker er derimot flere blokker som alle sammen på en eller annen måte er forbundet med RDB.
Systempartisjon
Nesten enhver AMIGA som har en harddisk har en slik partisjon. Dette er partisjonen maskinen startes fra, og den kalles ofte ting som f.eks `wb_2.x:', `SYS' eller `System:'.
UNUSED<n>
RDB-Salv velger dette volumnavnet på alle de delene av harddisken som er ubrukte. Dette navnet brukes ikke bare når partisjons-blokker eller oppsettliste skrives, men også når volumene settes opp.
Volumnavn
Det formatterte navnet på en partisjon er et volumnavn. Dette navnet er også synlig på Workbench skjermen og kan endres nesten når som helst (3) ved å bruke Workbench Nytt navn ... menyfunksjonen. `Workbench' er et vanlig volumnavn, mens `DH0:' ikke er det; det er et enhetsnavn.

Go to the first, previous, next, last section, table of contents.